Insert alt text here


Geachte collega,

 

Het is komende zomer 10 jaar geleden dat we met onze spoed- en specialistenpraktijk in Ommen neerstreken en 15 jaar geleden dat ik als internist in Noord- en Oost-Nederland begon.


Verwijzen is samenwerken. In het belang van de patiënt overleggen, insturen, geinformeerd blijven en de zorg vervolgens weer overnemen. Verwijzen is ook samen een infrastructuur voor veterinair-specialistische, vaak spoedeisende zorg in de regio beschikbaar houden. We hopen altijd dat u ons weet te vinden als het nodig is.


In het kader van 'groot onderhoud' hebben we afgelopen najaar een nieuwe huisstijl in gebruik genomen, onze website vernieuwd en veranderingen in onze automatisering doorgevoerd die ons in staat stellen nog weer sneller en efficiënter aan u te kunnen rapporteren. Over een aantal weken gaan we nieuwe folders rondsturen. En van tijd tot tijd willen we per digitale nieuwsbrief uw aandacht vragen voor praktische zaken rondom waarneming, ontwikkelingen, patiënten, nieuws. Zodat u op het netvlies hebt staan wat wij aanvullend voor uw patiënten kunnen betekenen.


Met de zomer en hogere temperaturen in het verschiet, kunnen dieren met latente gezondheidsklachten ineens in de problemen komen. Voor deze eerste nieuwsbrief hebben we daarom gekozen voor het thema 'de benauwde patiënt'.
Met achtergrondinformatie en bruikbare tips.


Met vriendelijke groet,

Rob Gerritsen

Benauwdheid: erger dan pijn!

drs Rob Gerritsen, dierenarts-specialist Interne


Een van onze collega's vertrouwde mij ooit toe dat hij na vijf dagen weliswaar schoon genoeg had van zijn zuurstoftent, maar zich er tijdens zijn verblijf in het ziekenhuis toch volledig aan overgaf. Vanwege een heftige longontsteking met onbekende oorzaak, was hij gedurende langere tijd aangewezen op zuurstoftherapie.

Gelukkig is hij nog steeds onder ons en volledig hersteld, maar dit verhaal ondersteunt mijn stelling dat benauwdheid erger is dan pijn! Lees meer

Case-report: Larynxparalyse

In februari 2011 ontvangen we de heer en mevrouw Snijder met hun Georgie, een 12 jaar oude labrador teef, op De Kompaan. Ze wordt verwezen vanwege een heftige dyspnoe. Met het oog op mogelijk hartfalen heeft ze een injectie furosemide gehad. Als we Georgie bij binnenkomst onderzoeken, laat ze inderdaad een in- en expiratoire dyspnoe zien. Bij het in- en bij het uitademen is een stridor hoorbaar. Ze is bovendien erg onrustig en maakt opvallend veel slikbewegingen. Haar slijmvliezen zijn mooi roze. Lees meer

Praktische tip

Om de herkenning van een mogelijke stembandverlamming te vergemakkelijken, hebben we van één van de op 
De Kompaan chirurgisch geholpen honden het ademgeluid opgenomen voor de operatieve ingreep respectievelijk erna.
Onder het motto: 'dat lucht op!'

Typische ademhaling van een hond met een larynxparalyse

 

Ademhaling na operatieve correctie van de stembandverlamming

Van de dierenarts-specialist je directe collega maken: 0529 - 452580

dagelijks telefonisch spreekuur voor verwijzers van 9.00 u tot 9.15u

Die patiënt maar niet uit je hoofd kunnen zetten? We weten er alles van. Misschien kunnen we helpen? Dierenartsen uit Noord- en Oost-Nederland kunnen gebruik maken van het dagelijks telefonisch spreekuur voor verwijzers. Soms levert dat een tip op of de geruststelling dat u het goed ziet, in andere gevallen zullen we aangeven dat we de patiënt graag zien. Voor deze service berekenen wij vaste, regelmatige verwijzers geen kosten. Heeft u een spoedgeval bij de hand? Uiteraard kunt u dan meteen bellen en zullen we u tussendoor te woord staan.


Dierenarts-specialisten De Kompaan - Van Reeuwijkstraat 34 - 7731 EH Ommen - T: 0529-452580 - info@dekompaan.com
tekst en fotografie: De Kompaan – dierenarts specialisten © 2016
Ziet deze nieuwsbrief er niet goed uit in uw mail programma? Bekijk dan de nieuwsbrief hier.