De internist

een ware 'veterinair detective'

De internist voor honden en katten

'Sherlock Holmes' in een witte jas

Wanneer u uw kat meeneemt naar een specialist interne geneeskunde, dan is dat vaak met vage klachten als onbegrepen koorts of pijn, hoesten, vermageren, verminderd uithoudingsvermogen, veel of helemaal niet drinken of plassen of af en toe braken en/of diarree. U schakelt een ‘veterinair detective’ in, die dagelijks ‘moeilijke’ gevallen oplost. Klachten kunnen duiden op heel verschillende aandoeningen. Zo kan een versnelde ademhaling bijv. wijzen op een hartprobleem, op trauma maar ook op een infectieuze aandoening van het borstvlies of pijn en ongemak in het algemeen.

javascript:void(0)Als een soort Sherlock Holmes probeert de internist aan de hand van een differentieel diagnose, een lijstje van aandoeningen die mogelijk spelen, via gericht nader onderzoek te begrijpen wat er met uw huisdier aan de hand is. De kwaliteit van het nader onderzoek, dat wil zeggen de kennis en vaardigheden van degene die het onderzoek uitvoert en interpreteert in combinatie met moderne diagnostische apparatuur en hulpmiddelen, bepaalt het resultaat. Aan de hand van de diagnose, kan worden bekeken wat voor uw huisdier de optimale behandeling is. Vaak kan dat thuis, soms kan het bij uw dierenarts en soms houdt het in dat uw hond of kat terugkomt of wordt opgenomen voor verdere behandeling.

De interne geneeskunde omvat alle aandoeningen van de organen. Van het hart dus, het bloed en de bloedvaten. Van het hormonale - en zenuwstelsel. Maar ook de luchtwegen, het maagdarmkanaal, de alvleesklier, de huid, de lever, de urinewegen enz. Ook tumoren aan zachte weefsels en infectieuze ziekten behoren ertoe.

Een veterinair internist is voor uw hond of kat in wezen alles inéén: hij is tegelijk cardioloog, longarts, neuroloog, maagdarmleverspecialist, endocrinoloog, uroloog, oncoloog. De Interne geneeskunde is een centrale discipline. Gaat er systemisch iets mis in het lichaam, dan is de internist aan zet. Interne geneeskunde is in onze specialistenkliniek het aandachtsgebied van drs R.J. Gerritsen.

Een interne patiënt aanmelden

 
Samenwerken? Afspraak maken

 

Erkende dierenarts-specialisten

 

Nieuws

 

Referenties

 

Lees al onze referenties