CT-onderzoek

een toevoeging, geen vervanging

CT-onderzoek bij huisdieren

Een waardevolle toevoeging, geen vervanging van bestaande diagnostische technieken

drs R.J. Gerritsen, dierenarts-internist

Computertomografie (CT) is een non-invasieve onderzoekstechniek, waarbij gebruik gemaakt wordt van röntgenstraling om een te onderzoeken lichaamsdeel (de schedel of wervelkolom, ledematen, de borst- en buikholte) in schijfjes weer te geven. Een röntgenfoto laat de afgebeelde structuren overlappend zien; met CT bouw je met behulp van tweedimensionale plaatjes een driedimensionale structuur na, waardoor je een veel duidelijker en overzichtelijker beeld krijgt van het scangebied. Om bewegingsonscherpte te voorkomen, worden honden en katten onder volledige narcose gebracht. Contrastmiddel markeert bepaald weefsel en maakt vaatonderzoek mogelijk.

drs R.J. Gerritsen bij de CT-scanCT onderzoek maakt andere diagnostische technieken niet overbodig.

Bloedonderzoek, cytologie, röntgen, echo en scopie enz. houden hun prominente plaats. Een levershunt is aan te tonen door middel van een ammoniakbepaling in combinatie met echo. Om de diagnose aspergilose (schimmel in de neus)  te stellen kun je met rhinoscopisch onderzoek toe, waarbij je meteen biopten kunt nemen. Als een tumor op echo zichtbaar is, kan met dunne naaldbiopten weefsel worden weggenomen voor onderzoek. Dat blijft.

CT is van grote waarde als het gaat om het zo volledig mogelijk in kaart brengen van de patiënt, mede met het oog op behandeling of operatie. Met name bij dieren, verdacht van een tumor, kan onder meer heel nauwkeurig worden bepaald hoe ver een tumor in de omliggende weefsels is ingegroeid. Ook is antwoord te geven op de vraag of er wellicht aanwijzingen zijn voor (minieme) uitzaaiingen. Op grond van deze informatie kan de internist in samenspraak met de chirurg aan een eigenaar beter aangeven of het al dan niet zinvol is om de hond of kat te laten behandelen.

Kwaliteit: de combinatie van opwerken, apparatuur en interpretatie

Met het soort patiënten dat wij zien, luisteren de kwaliteit en de mogelijkheden van de apparatuur nauw. Gezocht werd naar een zeer snelle, zeer gedetailleerde scanner, waarbij onze keus uiteindelijk is gevallen op een Toshiba Aquilion 16 slice. We hopen van harte dat het, samen met onze verwijzers, gaat lukken om de diagnostiek naar een volgend, hoger plan te brengen.

Om die reden schakelen we voor de interpretatie dan ook internationaal erkende radiologen in, die een korte responstijd kunnen garanderen, wat in een noodsituatie in overleg verder kan worden teruggebracht.

Een patiënt voor CT-onderzoek overleggen? 

Bent u dierenarts en heeft u een patiënt op het oog, die mogelijk in aanmerking komt voor een CT-scan? Neem tijdens het telefonisch spreekuur voor dierenartsen, alle werkdagen van 9.00 tot 9.15u contact op, of laat een terugbelverzoek achter bij onze balie. Wij denken graag met u mee, al is het maar om die patiënten eruit te vissen, die beter geholpen zijn met MRI-onderzoek.over de indicatiestelling MRI versus CT

Nieuw: split-bolus single-pass meerfase CT bij huisdieren

Een team van De Kompaan ontwikkelde een unieke manier om honden en katten verdacht van een tumor met eventuele uitzaaiingen of (urogenitale) vaatafwijkingen zo te scannen, dat er een veel completer beeld ontstaat. Meer informatie vindt u in de nieuwsbrief die we eraan wijdden!

Voor (split-bolus) CT verwijzen

Contact

 


 

 

 
Samenwerken? Afspraak maken

 

Erkende dierenarts-specialisten

 

Nieuws

 

Referenties

 

Lees al onze referenties