Alles onder een dak:

ons Cardiologiecentrum voor Honden en Katten

Hartziekten bij honden en katten

De meeste hartproblemen bij de hond en de kat  zijn zogeheten 'verkregen' aandoeningen, aandoeningen die in de loop van het leven ontstaan. Denk hierbij aan een lekkende hartklep bij de hond en de verschillende vormen van cardiomyopathie bij de kat. Deze aandoeningen worden met medicijnen behandeld.

Katten en honden kunnen ook worden  geboren  met een hartafwijking. Deze 'aangeboren' hartafwijkingen zijn globaal in twee groepen in te delen.

  • De eerste groep is die waarbij er een directe verbinding/opening tussen de linker - en de rechter harthelft is blijven bestaan, die er niet (meer) zou moeten zijn:  een ventrikel septumdefect (VSD)  of atrium septumdefect (ASD) of  een persisterende ductus arteriosus (PDA).
  • De tweede groep is die waarbij de kleppen in het hart of de kleppen in de aorta en de longslagader niet goed of volledig zijn aangelegd. We spreken in het eerste geval van een mitralis - of tricuspidalis dysplasie, in het tweede geval van een  aorta stenose  of  pulmonaal stenose.  

Tot slot zijn er dieren met een ritmestoornis: een te snel of te langzaam hartritme.  In geval van een te traag hartritme kan het plaatsen van  een pacemaker  levensreddend zijn.

Tegenwoordig kunnen we behalve met medicatie en chirurgie  ook via  interventiecardiologie  iets voor huisdieren met een aangeboren hartaandoening doen.

In ons expertisecentrum voor hartaandoeningen bij huisdieren bieden we alle vormen van onderzoek en behandeling aan!

Meer over hart en longen

Meer over onderzoek en behandeling

 
Samenwerken? Afspraak maken

 

Erkende dierenarts-specialisten

 

Nieuws

 

Referenties

 

Lees al onze referenties