Een ernstige bloeding, vergiftiging, bloedarmoede

altijd alle bloedprodukten op voorraad

Onze bloeddonoren: de echte helden

Als mede-oprichter van de Eerste Veterinaire Bloedbank Nederland besloot Rob Gerritsen zich in 2007 uit de EVBN terug te trekken. Hij startte op De Kompaan een eigen bloedbank voor honden en katten, voor intern gebruik.

Dankzij een kleine pool van eigenaren uit de omgeving hebben we voor patiënten die bloedproducten nodig hebben als onderdeel van de behandeling, altijd de beschikking over packed cells en frozen plasma in verschillende varianten, zowel van dieren met een positieve als van een negatieve bloedgroep. De belangrijkste indicaties voor een bloedtransfusie zijn een levensbedreigende bloedarmoede door acuut bloedverlies, bijvoorbeeld via een maagdarmbloeding, door een snel verlopend proces van bloedafbraak (hemolytische anemie) of een levensbedreigend stollingsprobleem, zoals na een muizen- of rattengifvergiftiging. Ook honden met een aangeboren stollingsprobleem zoals de ziekte van Von Willebrand of hemofilie A of B kunnen kandidaat zijn voor een transfusie.

Waarom een bloedbank 'voor eigen gebruik'? Op De Kompaan worden jaarlijks vele huisdieren met bloedziekten behandeld, voor wie bloed levensreddend kan zijn. Wij prefereren een situatie waarbij we maximale controle hebben over donordieren enerzijds en precieze indicatiestelling bij patiënten anderzijds. De reden hiervoor? Een bloedtransfusie is in alle opzichten kostbaar: het gaat immers om bloed van donordieren dat 'vrijwillig' werd afgestaan om zieke soortgenootjes te helpen! Daarnaast zijn bloedtransfusies lang niet altijd zinvol en soms zelfs schadelijk.

Wilt u weten of uw hond geschikt is als donor?

Onze checklist voor donorhonden

Meer weten over bloedziekten bij de hond en de kat?

 
Samenwerken? Afspraak maken

 

Erkende dierenarts-specialisten

 

Nieuws

 

Referenties

 

Lees al onze referenties