Wat wij bieden:

Overzicht, oplossingen, verlichting

Jul122012

Joep, pechvogel met geluk

Sinds de zomer van 2010 mogen wij Joep helpen met een behandeling tegen lymfeklierkanker oftewel 'maligne lymfoom'. Joep krijgt volgens een bepaald protocol cytostatica toegediend. Bij de start van deze therapie maken we eigenaren duidelijk dat het 'mediale overlevingspercentage' na een jaar 50% is. Dat wil zeggen dat als 10 honden met deze aandoening gelijktijdig met deze behandeling beginnen, er na een jaar nog 5 in leven zijn.

Of Joep daarbij zou zitten, was van te voren niet gegarandeerd. Toch hebben de eigenaren van Joep, de heer en mevrouw Van der Veen, op basis van deze inschatting voor behandeling gekozen. Anders dan het geval is bij mensen, hebben honden nauwelijks last van bijwerkingen van chemotherapie. Ze zijn niet of nauwelijks misselijk, verliezen geen haren en vaak valt een buitenstaander op het oog niet zoveel bijzonders aan de hond op. Dat is een zeer belangrijke bijkomstigheid, als je als eigenaar voor de beslissing staat om wel of niet te behandelen. Wij hanteren als oogmerk van chemotherapie: het verlengen van het leven met behoud van kwaliteit.

Als een diagnose als deze wordt gesteld, is het altijd even schrikken. Zeker in het geval van Joep. Joep is geen doorsnee patiënt en datzelfde kun je eigenlijk zeggen van zijn baasjes, want ook zij laten zich niet kisten.

Hieronder het bijzondere verhaal van Joep:

We hebben onze Joep geadopteerd in januari 2009 via “Animal in Need” uit het dierenasiel in La Linea, Spanje. Hij was toen 4 jaar oud en had een moeilijk leven met mishandelingen achter zich. Bij ons voelde hij zich echter gelijk thuis en voor ons is het een geweldige schat en een grote knuffelkont. Samen met onze labradormix Uk,  was het een mooi stel. In juli 2010 bleek dat Joep lymfeklierkanker had, een grote schrik, had hij eindelijk een goed leven, kreeg hij dit er nog eens bij. We zouden eigenlijk net op vakantie, maar die hebben we dat jaar maar afgezegd. Via de eigen dierenarts zijn we bij De Kompaan terecht gekomen.

Hier werd direct alles in werking gezet om de diagnose goed te stellen en het bleek dat er met chemo behandeld kon worden, een grote opluchting. Eind augustus 2010 zijn we met de chemo behandeling begonnen, het was wel de vraag of dat zou lukken gezien zijn verleden. Maar het hele team bij De Kompaan past zich aan aan Joep en behandelt hem al zittend op de grond, zodat wij, als eigenaar, zijn kop kunnen vasthouden en Joep lekker op de grond kan blijven staan. Iedereen weet precies hoe met Joep om te gaan en dat gaat perfect, "zorg op maat" dus! Na de eerste behandeling waren zijn lymfeklieren al direct gehalveerd in grootte, dat gaf goede hoop. Al heel snel in de behandeling waren de lymfeklieren weer op normale grootte en dat zijn ze sindsdien gelukkig nog steeds. We zijn nog steeds kind aan huis bij  De Kompaan, Joep zit nu op een rescue protocol en om de 3 weken komen we een injectie halen.


Eigenlijk gaat het dus heel erg goed met Joep, maar in de zomer van 2011 is onze andere hond Uk plotseling overleden, hier heeft Joep een behoorlijke terugslag van gehad, zijn rots was er niet meer. Hij was echt verdrietig, dus we hebben vrij snel een andere hond erbij genomen, een chocoladebruine labrador van 2,5 (Dees) en zij neemt de rol van rots heel goed op zich.

We zagen Joep gelukkig zienderogen weer opknappen. In februari 2012 kregen we een tweede terugslag, hij kreeg een steriele blaasontsteking van de chemo, hier is niks aan te doen, alleen afwachten en pijnstilling. Dus we moesten over op een andere chemo, die minder sterk is, maar hij blijft het er gelukkig goed op doen. De steriele blaasontsteking is inmiddels ook weer onder controle, dus we gaan nog vrolijk verder. Joep merkt gelukkig nauwelijks iets van de chemo, heel soms is hij wat misselijk, maar verder voelt hij zich prima. Wel merk je dat hij inmiddels wat minder snel is geworden, maar hij is nu ook 8 jaar natuurlijk. Het zal wel een combi zijn van leeftijd en chemo, maar ja, 26 kilometer per uur rennen naast de fiets, wat hij vroeger kon, is ook niet ideaal en erg gevaarlijk!

Eind augustus zijn we 2 jaar verder in het proces en  we hopen dat we nog lang van Joep kunnen genieten!!
Frederike van der Veen

Animal in Need en de Second Chance Foundation ondersteunen het asiel waar Joep is opgevangen. Uw gift is meer dan welkom!

Naschrift:
Joep is uiteindelijk op dinsdag 21 mei 2013 overleden na vier fantastische jaren in Nederland. Welterusten, Joep. 

Samenwerken? Afspraak maken

 

Erkende dierenarts-specialisten

 

Nieuws

 

Referenties

 

Lees al onze referenties