Wat wij bieden:

Overzicht, oplossingen, verlichting

Chirurgie en nabestraling, een ideale combinatie

drs Maurice Zandvliet, Europees specialist Interne geneeskunde gezelschapsdieren (Misdorp Centrum voor Veterinaire Radiotherapie)

Chirurgie en nabestraling zijn de ideale combinatie voor tumoren die door hun locatie slechts marginaal of alleen met verstrekkende gevolgen, zoals bv amputatie, adequaat te verwijderen zijn. Hierbij moet men met name denken aan tumoren aan de perifere extremiteiten waar huidplastieken niet altijd technisch uitvoerbaar zijn of alleen een pootamputatie met de bijbehorende ongemakken een realistisch alternatief is. Maar ook tumoren in het hoofd-hals gebied en de mondholte lenen zich uitstekend voor een multimodale aanpak.

            

Hond, oraal fibrosarcoom, 1,5 jaar na bestraling

Indien gekozen wordt voor de combinatie van een beperktere chirurgische ingreep met nabestraling, dient deze gepland te worden. Hierbij geldt het ouderwetse devies 'bezint eer gij begint', want een bestraling kan een slecht geplande operatie nooit volledig compenseren. Idealiter is het doel de tumor terug te brengen tot microscopisch niveau (dwz geen tumorweefsel meer zichtbaar met het blote oog) en wordt de bestraling  2-3 weken na de operatie gestart.

Bestraling is geen enkelvoudige behandeling, maar bestaat uit meerdere sessies, ook wel fracties genaamd. Deze kunnen afhankelijk van het type en locatie van de tumor, leeftijd van de hond en wensen van de eigenaren in aantal variëren van 4 tot 17, van wekelijks tot dagelijks. Keuzes voor het type behandelschema worden in overleg met de eigenaar gemaakt.

Wist u bijvoorbeeld dat:

  • Tumoren die zich bij uitstek  voor deze gecombineerde aanpak lenen zijn de mastceltumoren (graad 2 en 3) en weke-delen sarcomen zoals de  hemangiopericytomen en neurofibrosarcomen. Een gecombineerde aanpak geeft tot 90% kans op een 3-jaars ziektevrije overleving.
     
  • Het bij een geplande gecombineerde behandeling verstandig is preoperatief foto’s te maken van de tumor. Een litteken komt lang niet altijd overeen met het oorspronkelijke tumorgebied en een foto is dan zeer waardevol bij het juist plannen van de bestraling.
     
  • De dieren voor de bestraling slechts een zeer korte en oppervlakkige sedatie nodig hebben. Straling doet geen pijn, het enige doel van de sedatie is om het dier stil te laten liggen en de bestralingsbehandeling duurt zelden langer dan 2 minuten.
     
  • Bijwerkingen van de bestraling treden vaak pas laat in de behandeling op en een volledige wondgenezing is dan ook niet noodzakelijk. Ook voor eventuele huidflappen hoeft u zich geen zorgen te maken.
     
  • Bijwerkingen van de bestraling zijn als regel mild en beperken zich tot oppervlakkige huidschade. Deze ontstaat meestal in de laatste week van de behandeling en herstelt zich doorgaans met een week.


Een patiënt aanmelden voor bestraling bij de UKG
Terug naar de nieuwsbrief
Naar de website van De Kompaan

 
Samenwerken? Afspraak maken

 

Erkende dierenarts-specialisten

 

Nieuws

 

Referenties

 

Lees al onze referenties