Wat wij bieden:

Overzicht, oplossingen, verlichting

Okt72024

Hypertrofische cardiomyopathie: zicht op een effectief medicijn?

Al vaker participeerde het team van De Kompaan in klinisch onderzoek naar betere behandelmogelijkheden voor katten met HCM. Deze veelvuldig voorkomende aandoening kan zeer agressief verlopen, maar ook geleidelijk verergeren. Er is dus veel winst te behalen met nieuwe therapieën die het beloop van de ziekte vertragen en intussen de kwaliteit van leven verbeteren!

Graag vraag ik bij verwijzend collega's aandacht voor een internationaal dubbelblind placebo-gecontroleerd onderzoek naar de effectiviteit van een nieuw geneesmiddel voor de behandeling van hartfalen ten gevolge van HCM.

Win-win: uw cliënt profiteert van volledig bekostigde zorg op basis van ACVIM-richtlijnen plus...

Wij zijn op zoek naar katten die het beeld tonen van hartfalen op basis van HCM. De belangrijkste klinische symptomen zijn:

  • een versnelde ademhaling (tachypneu)
  • rusteloosheid
  • evt. de aanwezigheid van een hartruis en de aanwezigheid van longoedeem
  • evt. een liquo-thorax of hydrops ascites.

De belangrijkste handeling bij een verdenking van onderliggend hartlijden in aanwezigheid van bovengenoemde symptomen is het toedienen van een vochtafdrijver. U neemt als verwijzend collega vervolgens contact op met De Kompaan. Zodra alhier via onder meer echo-onderzoek is vastgesteld dat de kat in beginsel in aanmerking komt voor opname in de studie en de opdrachtgever voor de studie akkoord heeft gegeven, plannen we een vervolgafspraak in.

Alle onderzoek en behandeling in het kader van het lopende onderzoek inclusief het medicijn worden vanaf dan in principe volledig vergoed. Denk aan (aanvullend) echo onderzoek, een ECG, een bloeddrukmeting en bloedonderzoek. Zelfs bepaalde bijkomende kosten zoals die voor vervoer naar controleafspraken komen soms voor vergoeding in aanmerking.

Het middel, een zogeheten SGLT2-remmer, is als veilig aangemerkt voor katten en wordt voorgeschreven bovenop de standaardtherapie volgens ACVIM-richtlijnen. Dit minimaliseert de kans op complicaties. Het onderzoek meet het effect op de kwaliteit van leven en de overlevingsduur van in de studie opgenomen dieren gedurende maximaal drie jaar.

Een patiënt voor deelname verwijzen?

Om deel te kunnen nemen aan het onderzoek, dient een kat tenminste 12 maanden oud en klinisch stagiel te zijn, alsmede minimaal 2 kg te wegen. De kat lijdt niet aan diabetes mellitus en wordt niet behandeld met insuline. Uitgesloten zijn verder dieren die lacteren of waarmee gefokt wordt. Voor een volledig overzicht van in- en exclusie criteria en voor overleg nodigen wij u uit contact met ons op te nemen.

Samenwerken: u, uw cliënt en wij

Ik stel het zeer op prijs als u eigenaren van katten die mogelijk in aanmerking komen voor opname in dit onderzoek, naar ons zou willen verwijzen. Voor alle duidelijkheid: voor overleg over benauwde patiënten kunt u ons dag en nacht bereiken, zo nodig dus ook 's avonds, 's nachts of in het weekend! Heeft u vragen met betrekking tot de procedure of zou u graag een specifiek geval willen overleggen, schroomt u dan niet contact op te nemen, overdag via T 0529-452580.

drs Rob Gerritsen, specialist Interne geneeskunde gezelschapsdieren

Samenwerken? Afspraak maken

 

Erkende dierenarts-specialisten

 

Nieuws

 

Referenties

 

Lees al onze referenties