Honden met een aortastenose

Als de lichaamsslagader van het hart vernauwd is

Honden met een aortastenose

Omschrijving

Een aortastenose is een aangeboren afwijking, waarbij sprake is van een vernauwing ter hoogte van de uitstroomopening van de linker kamer van het hart, aan het begin van de aorta. De bloedstroom ondervindt weerstand tijdens de uitstroom, het hart moet harder werken om zuurstofrijk bloed rond te pompen. Bij katten is een aortastenose zeer zeldzaam.

Bij welke rassen komt een aortastenose het meest voor?

Met een duur woord noemen we dit ook wel de 'raspredispositie'. De subvalvulaire aortastenose (een vernauwingonder de aortaklep) komt voornamelijk bij grote hondenrassen voor, zoals bijv. de Boxer, de Golden Retriever, de Newfoundlander, de Berner Sennen en de Deense Dog. De valvulaire aortastenose (in de aortaklep) zien we eerder bij de grotere Terrier rassen, vooral de Bull Terrier en de Staffordshire Terrier.

Welk nader onderzoek is nodig?

Om de diagnose te kunnen stellen dient een hond echo-onderzoek van het hart te ondergaan waarbij de stroomsnelheid van het bloed gemeten wordt. Dergelijk onderzoek kan ook een preventief karakter hebben. De uitslag met alle bevindingen en conclusies wordt dan samengevat in een verklaring voor de fokker en/of toekomstige eigenaar van de hond.

Wat is de prognose voor honden met een aortastenose?

Als het om een lichte vernauwing gaat, kan behandeling soms achterwege blijven. Is er sprake van een matig ernstige vorm, dan kan verergering soms vertraagd worden door het hart te ondersteunen met medicatie: een beta blocker met, afhankelijk van eventueel optredende bijkomende problemen, ook anti-aritmica, vochtafdrijvers en ace-remmers.

Kan mijn hond genezen?

Een aortastenose is blijvend. Afhankelijk van de ernst van de stenose is gevolgschade soms te beperken. Voor honden met een ernstige vernauwing is de prognose somber. Chirurgische of interventionele therapie is geen optie voor patiënten met dit probleem.

 
Samenwerken? Afspraak maken

 

Erkende dierenarts-specialisten

 

Nieuws

 

Referenties

 

Lees al onze referenties