Hormonen en immuunsysteem

Balans

Hormonen en afweersysteem

Hormonen reguleren de stofwisseling: alle processen (en dus chemische veranderingen) die in het lichaam plaatsvinden om dit op te bouwen en in stand te houden. De belangrijkste hormonen die aanleiding kunnen geven tot ziekteprocessen zijn insuline, cortisol en het schildklierhormoon. Bij een teveel of tekort ontstaan veranderingen, die met karakteristieke, vaak gelijksoortige symptomen gepaard gaan. Gaat uw hond of kat meer plassen en drinken, eet deze meer maar is er desondanks sprake van gewichtsverlies, is de vacht pluizig? Mogelijk is er sprake van een stofwisselingsprobleem.

Gelukkig kunnen we tegenwoordig via nader onderzoek goed de echte achterliggende oorzaak achterhalen. Het immuunsysteem van uw hond of kat werkt zeer ingenieus. De activiteiten van de verschillende afweercellen (die overal actief zijn: in het bloed, weefsels, beenmerg en lymfknopen), worden in evenwicht gehouden zodat afweerreacties, ontstekingsreacties niet uit de hand lopen.

Veel eten, toch vermageren?
Als mens zou je ervoor tekenen maar bij honden of katten is er toch echt iets aan de hand.

Onbegrepen koorts
Omdat het afweersysteem overal in het lichaam actief is, veroorzaakt een ontregeld immuunsysteem vaak vage klachten van diverse aard.

Infectieuze ziekten
Door klimaatveranderingen komen ‘subtropische’ infectieziekten steeds vaker voor in meer noordelijk gelegen landen van Europa, waaronder Nederland.

Hoe werkt verwijzen?

Contact

 
Samenwerken? Afspraak maken

 

Erkende dierenarts-specialisten

 

Nieuws

 

Referenties

 

Lees al onze referenties