Als het risico bestaat dat het hart op hol slaat

ritmestoornissen

Pacemakers zijn levensreddend, ook bij huisdieren

Vanaf eind jaren '90 is op De Kompaan ervaring opgedaan met pacemaker implantatie bij patiënten met een derdegraads AV blok. Aanvankelijk gebeurde dat alleen chirurgisch,  tegenwoordig kan het ook via  hartcatheterisatie.  Voor beide methoden geldt dat we, afhankelijk van de aard van het probleem, 1 of soms 2 geleidedraden in het hart aanbrengen. Het verschil is dat voor laatstgenoemde methode de borstkas niet open hoeft, wat een snel herstel bevordert.

De geplaatste draden worden aangesloten op een pacemaker die net onder de huid komt te liggen in een 'pocket'. Ze zullen vergroeien met het omliggende weefsel en zijn eigenlijk niet meer te verwijderen. Bij ritmeverstoringen geeft de pacemaker automatisch een electrisch signaal af, dat de afwijkende geleiding in het hart corrigeert. Dit heet 'pacing'.

Of deze vorm van behandeling zinvol is? In november 2017 werden we gebeld door het baasje van een lhasa apso bij wie we tien jaar eerder een pacemaker implanteerden met de vraag of het zou kunnen dat de batterij leeg begon te raken!? (Het antwoord: ja, dat zou kunnen en we kunnen de pacemaker vervangen, de nieuwe pacemaker wordt dan aangesloten op de oude draden.)

 
Samenwerken? Afspraak maken

 

Erkende dierenarts-specialisten

 

Nieuws

 

Referenties

 

Lees al onze referenties