Jonge dieren met een erfelijke hartafwijking

ductusoperaties

Jonge huisdieren met een PDAB (persisterende ductus botalli)?

Eenmaal geopereerd een normale levensverwachting!

Iedere ongeboren pup of kitten (en ook elke baby) krijgt in de baarmoeder zuurstof aangeleverd via de navelstreng van de moeder. De longen liggen dan nog ongebruikt, mooi opgevouwen in de borstholte. Omdat de longen tijdens de zwangerschap nog niet werken en de 'normale' bloedtoevoer dus niet kunnen verwerken, heeft de natuur een ‘truc’ bedacht.

Een extra bloedvat voert het bloed bestemd is voor de longen, via de longslagader terug naar de lichaamsslagader (aorta). Dit vat, de Ductus Botalli, sluit zich zodra het kitten of de pup geboren wordt en begint te ademen. Dit gebeurt meestal binnen 48 uur na de geboorte. Het bloedvat verkleeft vervolgens als het ware. Wat resteert is een dun strengetje met bindweefsel.

Maar… soms gaat er in aanleg iets mis. Dan ‘persisteert’ het bloedvat (blijft het bestaan) na de geboorte, waardoor het jonge dier zich niet goed kan ontwikkelen. Het komt ernstig in de problemen en zal gemiddeld voor het eerste levensjaar overlijden. Gelukkig kunnen we het probleem met een specialistische operatie goed verhelpen.

De jonge logé hiernaast bijvoorbeeld, werd op de leeftijd van 10 weken geopereerd aan een forse ductus. Het hondje heeft nu dezelfde levensverwachting als zijn nestgenoten. Er mag uiteraard niet meer mee gefokt worden.

Meer over hart- en longziekten?

Andere erfelijke hartaandoeningen bij pups en kittens?

Contact

 
Samenwerken? Afspraak maken

 

Erkende dierenarts-specialisten

 

Nieuws

 

Referenties

 

Lees al onze referenties