Wat wij bieden:

Overzicht, oplossingen, verlichting

Jan112012

Benji, de perfecte bloeddonor, nu zelf onder het mes!

Het is donderdag 24 november 2011 als dr Gerritsen de Universiteitskliniek binnenloopt met zijn eigen hond, Benji. Die heeft al enige tijd last van wegvallende spieren (spieratrofie) en pijn vanwege een hernia van de lagere wervels. Met pijnstillers is de hond een tijd goed op de been gehouden, maar Benji verdraagt deze steeds minder goed. Rob Gerritsen heeft dr Björn Mey, superspecialist op dit gebied, gevraagd na te gaan wat hij voor Benji kan doen.

Benji is ruim 12 jaar oud en heeft in de voorbije jaren vaak bloed gegeven voor patiënten die op De Kompaan behandeld werden. Omdat hij een 'negatieve' bloedgroep heeft, kun je met zijn bloed elke andere hond helpen, zonder het risico op een transfusiereactie. Dat maakt hem tot wat we wel noemen 'de perfecte bloeddonor'.

Al met zijn dankzij Benji zeker 100 vooral wat kleinere honden met bloedziekten of vergiftigingsverschijnselen geholpen. Nu is het tijd om iets terug te doen voor deze lieve herder, die op 3-jarige leeftijd via het asiel in Zwolle bij ons kwam.

Nu wil het toeval dat er die dag een cameraploeg rondloopt van SBS. Er worden opnamen gemaakt voor het programma Dieren op Spreekuur en de vraag luidt of er gefilmd mag worden. Benji wordt gevolgd bij het lichamelijk onderzoek, tijdens een looptest en terwijl er een CT-scan wordt gemaakt. Gelukkig kan hij geholpen worden, Ook tijdens de operatie mag er gefilmd worden. De opnames worden verwerkt in een mooi item dat een week of drie later wordt uitgezonden.

We zijn nu ruim 10 weken verder en het gaat fantastisch met Benji. Zijn houding is ontspannen geworden, hij is pijnvrij en voelt zich steeds zekerder. Er zit weer wat beweging in zijn staart en ter correctie bijt hij inmiddels zijn aanzienlijk jongere maatje Sjors, een zwarte flatcoat retriever, af en toe weer in de rug als deze het te bont maakt.

Is zo'n oude hond of kat het nu waard, vragen mensen wel eens. Iedere eigenaar beantwoordt die vraag voor zichzelf. Wij proberen 'ambassadeur' te zijn voor het dier. Dat betekent soms - hoe pijnlijk ook - adviseren een traject niet in te gaan, in andere gevallen kan het zijn dat je aanraadt dat juist wel te doen. Bijv. omdat je op grond van je ervaring weet dat er perspectief is voor dit type patiënt.

Maar om een lang verhaal kort te maken: dr Meij en medewerkers bedankt!

De uitzending terugzien

Naschrift: Benji is in december 2012 overleden aan de gevolgen van een milttumor, waaraan hij vanwege zijn leeftijd en het probleem van de spieratrofie niet meer geopereerd is. We missen hem!

Samenwerken? Afspraak maken

 

Erkende dierenarts-specialisten

 

Nieuws

 

Referenties

 

Lees al onze referenties