drs E.C. Naan, Europees specialist chirurgie gezelschapsdieren (Diplomate ECVS)
De tijd dat we het moeilijk vonden om over kanker te praten, ligt gelukkig achter ons. En toch is schrikken als bij je huisdier een tumorziekte wordt vastgesteld. Dat hoeft vandaagdedag niet het einde te betekenen; we zijn steeds beter in staat honden en katten met kanker goed te helpen. Het doel hierbij is: uw huisdier te genezen of, als dat niet kan, 'verlenging van het leven, met behoud van de kwaliteit ervan'.
Het specialisme Oncologische Chirurgie behandelt patiënten met maligne (kwaardaardige) of benigne (goedaardige) kanker door middel van een operatie. U moet hierbij denken aan tumoren die nog niet zijn uitgezaaid (gemetastaseerd) en die op plekken voorkomen waarbij een verwijdering mogelijk is. Veel voorkomende tumoren zijn tumoren van de huid en onderliggende weefsels, tumoren in thorax en/of de buik, tumoren van het bot en de spieren en tumoren van hoofd en hals.
Chirurgie is de belangrijkste behandeling voor tumoren; in ongeveer 80 tot 90% van de gevallen is operatieve verwijdering de aangewezen behandeling. Diepliggende of met omringend weefsel vergroeide tumoren worden verwezen naar een oncologisch chirurg. Als er sprake is van uitzaaiingen, ondergaat de patiënt mogelijk een gecombineerde behandeling bestaande uit chirurgie met bestraling en/of chemotherapie. Er zijn ook kankersoorten die alleen met chemotherapie te behandelen zijn, bijvoorbeeld maligne lymfoom.
Een chirurgische ingreep kan zowel curatief (genezend) of palliatief (tijdelijk verlichtend) van opzet zijn. Verwijdering van de gehele tumor heeft de voorkeur, uiteraard omdat dit de beste kans kans op genezing biedt.
Soms is reconstructieve chirurgie nodig om grote huiddefecten, plekken met te weinig resterende huid, toch goed te kunnen sluiten. Hierbij wordt gebruik gemaakt van verschillende chirurgische technieken. Welke precies, dat bepaalt uiteindelijk de chirurg op basis van soort, grootte en plaats van de tumor en zijn of haar eigen voorkeur.
Voordat we weten of de verwezen patiënt een geschikte chirurgie kandidaat is, zal er uitgebreid onderzoek plaats vinden. Met welk type tumor hebben we te maken? Is er sprake van uitzaaiingen? Is de patiënt gezond genoeg om een grote operatie te doorstaan? Voor nadere diagnostiek zal uw huisdier in eerste instantie verwezen worden naar de internist/oncoloog. Op basis van de uiteindelijke diagnose, stellen de specialisten in goed overleg samen een behandelplan op waarmee uw huisdier het beste geholpen is.
Lees al onze referenties